Monday, 7 March 2011

JGS 2015

Habits are routines of behaviour that are repeated regularly and tend to occur subconciusly Habitual behavior often goes unnoticed in persons exhibiting it, because a person does not need to engage in self-analysis when undertaking routine tasks.

dulu masa aku kecik2 Ustazah aku kata....

kalau kita ulang perbuatan kita 40hari berturut2 lepas tu perkara tu akan jadi kebiasaan, jadi habit.
kalau tak solat 40hari berturut2 akan jadi habit tak solat lepas2 tu jugak.

..............

aku ada banyak habit rupa2 nya.

yang latest yang baru aku sedar bila kawan2 kat UiTM pun ckp benda yang sama, aku ingat perbuatan aku tu aku buat bila berada dgn kawan2 sekolah je.

1. aku sangat obvious ingat number yang berkaitan di sekeliling.

*aku akan ingat birthday kawan2,
dulu aku ingat aku akan tampal semua orang punye b'day dlm locker. and mesti wish kat diorang and at least bagi coklat or kad or what ever la yang termampu waktu tu.

*phone number
dulu time handphone tak mejadi necessity, semua number phone ada dlm otak. aku ingat lagi number phone rumah best friend aku masa darjah satu dulu.

*nombor2 yg lain
mcm number plate kereta orang, aku ingat hampir semua no.plate kereta rakan2 di pejabat dulu. hahaha pelik kan.
nombor ic org,nombor kad pelajar org, no. rumah org.

2. Panggilan

aku suka panggil nama orang dgn nama penuh mereka, sekali dengan nama bapa sekali kalau boleh.
aku save number diorang dgn nama sebenar kat dlm phone, mcm org2 tua kan.

atau,

sekarang obviously aku suka panggil orang dgn their second name, atau nama yang bukan kebanyakan org panggil.
mcm sekarang budak kelas, aku panggil azizi bila semua org pgl alias. aku suka panggil airin instead of lily, sazila instead of sri...azhar instead of asrul dan lain2 la.

tu je kot yang aku pun baru sedar pasal diri aku.

tak kisah la, tapi alangkah best nya kalau aku dapat ingat semua ilmu yg aku blajar dlm kelas mcm aku hafal benda2 yg lain. *sigh*





3 comments:

white_roses said...

yup2.. u rite dear.. kita aok igt if dia really btul2 kwn kita..

sri comel said...

hehe...pastu ape kaitan dgn JGS 2015 tu????
kih3

typicalisme said...

kesuma : kaitan yg dikaitkan :P