Wednesday, 26 November 2008

Yasin~

Surah Yasin..

masih ramai yang :-
1)anggap yasin hanya utk kematian,ala2 tema untuk kematian.
bila orang mati,barulah baca yasin....bila nazak tak perlu.. katanya,nanti org yg tengah nazak tu rasa nak mati.lebih kurang orang yg baca yasin mendoakan org tu mati cepat..bila org tu tengah sakit,tak perlu juga sebab bagi la pesakit tu rehat.
hanya utk di kubur masa raya,atau di majlis tahlil dan doa selamat.

haisy...aku jahil juga,tapi golongan ini lebih jahil.
aku tak tahu.mereka bercakap tanpa ilmu ke.?
atau mereka tahu,buat2 tak tahu.
mungkin mereka tahu itu surah yasin tanpa tahu maknanya,
tanpa mengetahui intipati surah.

2)di baca khamis malam jumaat.
hari jumaat penghulu segala hari.tapi bukan la yasin tak elok baca hari lain,
kan?
tapi segelintir orang rasa yasin boleh dibaca pada malam jumaat shja. (kecuali point pertama)


mungkin mentaliti,
mungkin sebab amal secara taqlid semata2,
mungkin tiada ilmu,
atau tersalah ilmu.
mungkin juga bukan belajar berperingkat,

beramal dengan ilmu.

itu lah sebab belajar agama fardu ain..
kan?
beramal dengan ilmu...

'ilmu tanpa amal,ibarat pokok tanpa buah'

Monday, 24 November 2008

ahah~

bila aku merungut dan membebel,
mereka yang akan fikir aku tidak bertindak,
sebenarnya,
mereka tak sedar yang aku bertindak.

baru lah aku tahu.
sebab,
mereka nampak orang lain yang bertindak.
tapi bukan aku.

hahaha.

ini pandangan aku
seorang.

mungkin juga mereka tak tahu hidup aku,
cara aku bagaimana.

cuma aku dah tahu kenapa lah.
kenapa orang ini dan itu kata aku begini dan begitu.

Friday, 21 November 2008

mewarna+swimming+makan+swimming=booom~
















pertandingan mewarna di mc donald.
swimming at my apartment.
rehat.having good time kat atas.
swimming lagi.
makan.
my sis dah macam orang mabok todi...
terhuyung hayang (ngantuk)
hahaha.

*habis crayon aku!ceh~*

Wednesday, 19 November 2008

catty cat~



serius...aku bukan pencinta kucing...
tapi aku suka je tengok kawan2 yang suka belai2 kucing ini.
cuma jangan dekati aku.

komen anda?

bodo-bodo

Semalam masak ikan keli,
akibat tergoda dengan post encik ini,
okay,meletup2...
sudah ambil gambar tapi gambar2 terpaksa di reject sebab masalah teknikal
camera.maaf untuk itu.

then,
malam,
Stanum masak gulai lemak cili padi ikan keli....fuh~

senang je rupanya nak buat (^^,)v
1.basuh/cuci ikan dengan tepung ke,air asam ke....
2.mayang bawang putih dan bawang merah.
3.tumbuk kunyit dan cili padi(kalau nak podeh tambah la lagi)
4.masuk santan bersama ikan,bahan 2 dan 3 dan jgn lupe letak garam.thanks stanum.
5.tunggu la sampai masak
6.ready to serve....

hahahaha
selamat mencuba!

dangerous gases


hahaha,i wish ada sign board ini di public,supaya semua berhati2 :D

Tuesday, 18 November 2008

Impak Maksima The Musical




teater muzikal:impak maksima the musical
tempat:panggung sari,istana budaya
tarikh:15th november 2008
harga tiket:RM50 = student rate dapat RM41.50
masa:3.00pm

at first,
i never thought of wacthing the 'drift/rempit/etc' as a theatere.
but then,
puteri2 ajak tengok teater muzikal,
impak maksima?
err....
boleh la.
everest : i belanja u rm20 for the ticket?okay?
'err,okiedokie,what time?'
jerai: i dah tempah ticket,kena collect before 2pm,so, kita gerak dalam
pukul 11 okay?"
'okay,u drive jerai?'
jerai : by ktm
'i will drive,i pick u guys at 12.30pm'

35minutes on the road.
raining.
sampai I.B...
collect ticket,
solat zohor.
lunch at IB cafe.

our seats are just about 2 metre from the main stage.
OMG,im excited then.
once the show started.
i am suprised and amazed in everyway.

cool,
smart,
smooth,
nice,
drift on the stage.you better believe it!
sharp dance.
floor fever.
adeep faboulus cat.
dynaz,
zul huzaimy,
dina,
zarina,
bone,
epul,

so,i conclude that impak maksima the musical 'bukan omongan kosong'
it's different from what we watched on t.v,
and better not to judge the book by it's cover.

nasi lemak RM1.00

hanie : burger uncle jom!
typicalist:jom!
stanum:nak try makanan makcik tu?
typicalist:boleh juga,jom tengok apa ada.

dua minit kemudian...

typicalist:errr....nak makan burger uncle...
hanie:beli la satu,cover2,segan la dah dtg sini tak beli apa2.
stanum:beli nasi lemak satu share tiga ok.

ok.

typicalist:Makcik,nasi lemak satu bungkus,sambal lebih.

di gerai uncle.
stanum:burger ayam
hanie:ayam special
typicalist:double tapi satu lapis ayam satu lagi daging.

sambil tunggu siap,melantak nasi lemak sebungkus itu bertiga.
konklusi,sedap.

burger siap.
makan.wah~ burger uncle terhebat!

bangun,bayar.
ke kiri ke gerai makcik tadi.
hanie:makcik nasi lemak bungkus tiga.
typicalist:sambal lebih
stanum:tak habis2 sambal lebih.

hahahahaha..
semput daki bukit.

sampai rumah.
fuh~gila kenyang.
stanum:hanie asal sambal sikit?
typicalist:tu la,tadi duk bebel kat aku...stanum2

gelak2 sambil usha mbeekk di bawah~

tapi apa2 pun kalau kat dunia kolej aku ini,
nasi lemak kat kiosk juga yang terhebat~
weee.....

i am not alone :D

Aku fikir aku adalah pelajar yang paling keseorangan di kolej aku.
aku tiada rakan sekelas,
apatah lagi rakan untuk melepakkan diri di kolej.
kadang kala aku rasa,
rakan rumah adalah segala2nya...

hehehehe...

*perhatian* ini bukan kisah simpati atau bersamamu.
I dont need to feel that way. :D

selalunya, di kolej.
kalau aku tiba awal (baca:pagi)
aku tak akan makan di kiosk atau di cafe bawah.
aku akan beli,bungkus.
naik ke kelas.
makan.
alang2 tiada teman baik aku makan seorang diri di atas.
pasang headphone di telefon bimbit,
on radio.
sama ada dengar celoteh sara and pk,
atau
fara and faizal.
.............................
kadang kala,aku makan juga di kiosk atau di cafe.
hehehehe....
..............................

hari ini kebetulan aku datang awal tanpa sebab yang konkrit.
naik ke blok.
nak masuk ke kelas selalu aku lepak seorang diri,
aik...
lampu terpasang.
dengar muzik.
nampak lelaki itu.
sedang makan.
lelaki itu aku pernah bertembung beberapa kali.
seorang diri.
hahaha...
masa itu,
aku tahu.
aku bukan berseorangan.

aku nak lepak kelas itu,
sebab besh.
ikutkan hati nak je kata kat lelaki itu.
"mind if i join u?"

tapi kaki aku terus melangkah ke kelas di sayap kiri blok.
hahahahaha......

Monday, 17 November 2008

Ramai Seafood



buuuurrrrgggghhhh.....~
diner at RAMAI SEAFOOD,Klang.
licin...

tomyam x2
sayur campur
kangkung ikan masin
ayam goreng kunyit
paprik ayam
ikan kerapu tiga rasa
telur bistik
nasi x7
air buah,air kosong,dan air2 :D

total = RM65.20
bahagi 7 = RM 9.30

tapi ada cik adik manis belanja~
Alhamdulillah~

Friday, 14 November 2008

ready to fly

I've been trying to open the door
To the secret of my destiny
And every new road I think is the one
Seems to lead right back to me

I've looked for a way to be wiser
A way to be strong
Now I see the answer was hiding
In me all along

And I'm ready to fly
Over the sun
Like a rocket to heaven
And I'm ready to soar
Right through the sky
Never dreamed I'd find something to lift me so high
I've always had wings
But I wasn't ready to fly

Restless, hopeless, and misunderstood
Like so many others I know
So busy tryin' to keep holdin' on
When I should've been letting go

I was given the gift to find it
The spirit inside me
But I never really imagined
All I could be

The answer to all of my wonder
Was right in my hands
Now it's time for me to discover
All that I am

I've always had wings
Now I'm finally ready to fly

Thursday, 13 November 2008

okay2 aku mengaku~

okay2...
aku terpaksa akui perkara2 ini sekarang....
sebab beberapa purnama aku try to deny sangat2.

+aku perlukan komputer riba sendiri,sebabnya...
hidup aku kena ada microsoft excel.boleh je pergi c.c, pinjam teman punya,
tapi kalau aku perlu mengadap komputer dalam jangka masa yg panjang?

+aku perlukan telefon bimbit,sebab aku perlu berhubung,dengan orang
dan liteFM.*err kenapa tak radio je?

+kamera.sebab telefon bimbit aku punya camera tidak terang.hahaha...err..i mean
digital camera.

+thesaurus....sebab aku kan tipikal..... hehehehehe..... yeay!

Que Sera Sera~

Monday, 3 November 2008

diri ini melalut sudah`

telling by not telling.

showing by not showing.

in short,

the right thing always right at the right time.

Saturday, 1 November 2008

blue-chair

i dont lead when i dont know as much as they knew.
because im always wrong.

but when i already knew it as much as i should know,
i still cannot lead,
because sometimes,
they think,i still dont know what should i know.

in anyway.
beauty lies in the eyes of the beholder.

bersama say-way

malam mengenal highway,expressway,way-way bersama stanum

stanum-"ke nilai,dari klang lama berapa minit?"
sicomel-"er,not more than half an hour,kenapa?"
stanum-"takde,kawan aku kate die drive to nilai 2jam,dia ikut jalan mane eh?"-sambil menelek2 peta.

stanum,seorang diri mentelaah peta. :D ngeeeeee....
kemudian,dia menulis sesuatu di atas kertas.

ini konklusinya.

hehehehe,okay,aku turut kenal laluan alternative.
sebab aku bukan orang yang ingat laluan di peta,
aku kena drive dan ingat.
bila aku dan drive,baru aku dapat bayangkan.
bila aku dapat bayangkan.
"satu hari nanti,kau mesti jadi seorang pemandu yang hebat kan?,maksud aku kau akan hebat mengenal jalan"-stanum

stanum...stanum...
betul la kan,tak kenal maka tak cinta.
you insipired somehow.

manual day-mare.


bila sudah ada,

tak semestinya memiliki.

sama lah dengan aku.

hehehe.

ada lesen,

tapi memandu kereta manual...

macam baru daftar kelas memandu.

tapi baru2 ni,

aku berjaya.satu hari memandu kereta manual.

tiba2 aku jadi bangga sikit.

hehehehe.

setelah 2tahun setengah mempunyai lesen.

at last i have interest in driving a manual car.

the important thing is.

i have the guts.
life should be that way too.

when you have the guts.

that makes the impossible seems possible~

hidup hari ini,mudah-automatic-simple.tak payah bersusah payah.tapi, bila washer machine rosak,peti ais rosak,komputer rosak,kereta rosak,handphone rosak,high way jam,duit dalam purse tinggal syiling.masa2 begini.hidup kena ada alternative. :X

Tuesday, 28 October 2008

deepavali yang terindah~

I am lucky to have the ability to accept the things I cannot change.

her philosophy claimed my happiness today.

he is beyond my imagination,

and i really like it that way.

i'm impressed in everyway~

Monday, 27 October 2008

you are my sunshine

you are my sunshine,
my only sunshine
you make me happy,
when sky are gray,
you never know dear
how much i love you.
please don't take my sunshine away~
the other night,dear,
when i was sleeping,
i dream i held you,
in my arm,
when i awoke dear,
i was mistaken,
so i hung my head and i cried.

Tuesday, 21 October 2008

i miss her.

19th october 2008
Istana Budaya,Kuala Lumpur.

At last!i've been there.
speechless.
beyond words.
tremendous feeling.
the most excite me was,
the 'lambang' of istana budaya is every where.
from the entrance,handrail,door,baluster,in shorts every where.
i'm impressed!

Kg.Baru...
the place is right in the middle of k.l,
pass by HKL.
okay,
yesterday brought me back to my childhood life.
i miss the time that i am the 'pesakit setia' of the peadiatric unit.
mama used to walked with me.
makan2 at the opposite wisma kayu (now wisma rekod)
i miss 'jalan2' with my late grandmother that adored me so very much.
i never drove a car to kg baru.
seriously.
but the road that lead to it bring out the best memory in me.

this coming 25th.
i really want to visit my late grandmother's graveyard.
she left me since i was 7.
but
i still miss her so very much.

sunshine

Made a wish
I can dream
I can be what I want to be
Not afraid
To live life
And fulfill my fantasies
I learnt a lot of tricks to help me live my life
You helped me find my paradise
When you came you were like
sunshine through my window
Thats what you are, my shining star
Sunshine
Making me feel Im on top of the world
Telling me Ill go far
Reaching out, for new heights
You inspired me to try
Felt the magic inside
And felt that I could fly
Im looking at the world in an optimistic light
You made me appreciate my life
Cause when you came you were like
You are the calm, when I am the storm
You are the breeze, that carries me on
When I set adrift, you anchor me
Youre there for me

Monday, 13 October 2008

cerewet.

cerewet kah?

bila....

1.aku tak suka bila orang kemas barang2 aku.i know barang aku banyak,
dan aku tahu bila ada orang usik.

2.aku lebih tak suka bila dapur bersepah dan kotor.tahap aku kisah
tentang kebersihan dapur melebihi aku kisah tentang bilik tidur.
aku sedikit tak kisah bila bilik berselerak.tapi bukan dapur.terutama
sekali bahagian sink dan peti sejuk.
peti sejuk:
-aku tak suka bila simpan barang basah yg mentah dalam bekas tak bertutup.
-botol kosong letak dalam peti.
-benda yg tumpah tak di lap.so disgusting.
-peti ais yg bersepah2.i really hate it.
-simpan makanan basi?update!

sink:
-hitam2 kulat di tepi2 sink.oh please!
-pinggan yang diletak dlm sink bersama sisa2 makanan.ini la punca sink
tersumbat.owh!
-pinggan mangkuk yang berhari2 tak cuci.tolong lah.sangat tak suka!

3.aku bukan seorang yang sabar bila tiba saat2 menunggu. cukup2 tak suka
bila orang yg aku akan tunggu tu sangat ambil masa yg lama utk bersiap.
lagi2 bila janji jam ini dan ini,tapi lambat juga.aku rasa di perkotak katik kan
masa aku.

4.bila buat kerja ada dateline.aku tak suka bila masa dah suntuk.aku tidak boleh
duduk dengan tenteram selagi benda tu tak siap.tapi aku tak menafikan aku seorang
yg suka melengah2 buat assingment.ngeeee.....

5.tandas,water closet,jamban,bath tub....etc. tapi aku bukan rajin sgt.cuma aku paling cerewet tentang ini.
-kulat2 di dinding.
-ada kesan air kencing di tepi2 jamban.
-bau hancing.
-gayung yang berlendir~euuuuu yucks!
-berus basuh kain yang dah ada kulat2 hitam di celah2 berusnya.mesin2..

aku akan memilih mandi dengan shower yg mana air nye kuat.kalau slow,i rather guna
gayung dan baldi.

6.aku tak suka orang pemalas.sebab ia tak memotivasikan aku.sebab aku tak rajin.

7.aku suka kerja yang cepat.aku akan mesin bawang,cili,siang ikan,ayam dan simpan dalan peti.
bila memasak tak mengambil masa yang lama.tapi tak boleh apply ke semua tempat yang aku
duduk.aku dah sedar hidup aku dan orang lain berbeza.

8.lepas makan,aku tak suka biar tangan aku menjadi kering.macam sedikit tidak selesa.

9.kadang kala,aku rela buat kerja2 daripada tengok orang lain buat dan aku tak
puas hati.penat tu penat la juga tapi satisfied!

10.aku bukan seorang yang rebel.tapi rumit.aku bukan juga orang yang boleh sorok raut wajah bila aku
tak suka.aku suka.excited or teruja.tapi aku semakin hebat dalam meng'hide' it.

Sunday, 12 October 2008

i've been tagged.oleh wanita ini.

15 perkara tentang aku.

1.aku pakai jam di tangan kanan,although it is made untuk pakai
di tangan kiri.sebab aku kidal.aku pernah ada impian nak buka
kedai peralatan untuk orang kidal such as,ruler,watch,gunting,
golf set,etc.

2.jam tangan bagi aku sangat penting,dan aku tak suka jam digital
sebagai jam tangan.aku suka simple,ada nombor.org kata taste jam
tangan aku macam org dewasa.ceh~

3.di kolej, aku tiada classmate. kadang2 aku rasa nak berguling dalam
lif sebab kebosanan.

4. dulu,aku pencinta telefon bimbit jenama nokia,dan pernah kata
yang sony ericson dan motorola adalah pilihan terakhir.pernah madly
in love dgn nokia 6600(sabun),kerja sambilan utk beli itu.bila dah
cukup duit, i end up beli motorola v3i maroon.sebab dia,flip,dan
merah!tapi tak sampai setahun kena curi dalam train.sekarang aku
guna hp sony ericson w200i.

5. tak pernah angkat,belai,peluk kucing.usap2 tu pernah la tu pun
member kena pegang kucing itu.hmm,aku tak benci cuma tak suka.

6.tikus adalah haiwan yang paling,paling aku tak suka. Instead,
binatang hidup yg aku suka adalah ikan dan binatang2 di zoo,
sebab mereka2 tidak dapat mengejar dan merosak kan benda aku.
serius,aku suka ke zoo.

7.Aku gemuk,pendek,tak cerah.tapi aku still rasa aku cantik! hahaha!

8.jarak umur me n my lil sister,10tahun!so dalam hampir 20tahun aku
hidup ini,hampir 15tahun aku bermonolog sendiri,di depan cermin(aku
cant live w/out it!),ketika memandu,mandi,sebelum tidur dan dimana2
sahaja.tapi bukan di public,nanti aku di anggap gila.

9.tak pernah kena denda akibat kuku panjang. aku benci berkuku panjang.
adik ku kata kuku aku tak pernah tumbuh.abang ku kata aku tak ada kuku!
cis~pernah simpan kuku panjang sikit tapi patah.
kalian pernah tengok kuku memerang?

10.kadang2 aku rasa, hidup aku selalu di kelilingi kawan2 yang kembar.
-masa darjah satu,kawan antara yang awal,hazri dan shafri.dorang duduk
berhadapan dengan aku.sampai darjah 4 satu kelas.
-masa darjah 4,ada kembar baru balik dari u.s masuk kelas aku. syahmi
and syazni.ok aku suka salah seorang sampai aku form 3!satu kelas
sampai form 5,kecuali form 1 & 2.
-darjah 4 juga,aku ke u.k,besh friend kat sana juga kembar. athirah and
adilah zain.mereka super duper besh,n bila mereka balik m`sia.rumah
sangat dekat.
-form5,aku pernah ala2 di ancam,n pasangan kembar ini menjadi back up aku.
mereka ala2 gangster kat sekolah.ngeee...syuhadah n hidayah.
-di kolej,aku tiada jumpa pasangan kembar yang jadi kawan aku.tapi aku ada
kawan yang kembar sepupu housemate aku.

11.aku bukan seorang yang sabar bila tiba saat2 menunggu. cukup2 tak suka
bila orang yg aku akan tunggu tu ambil masa yg lama utk bersiap.
lagi2 bila janji jam ini dan ini,tapi lambat juga.aku rasa di perkotak katik kan
masa aku.sebab aku tak suka orang tunggu aku.aku akan rasa bersalah.

12.bila kipas di hadapan aku.aku akan kuatkan semaksima yang mungkin. bergantung juga
pada keadaan sekeliling.aku bukan penyejuk.juga didalam kereta.kalau aku sejuk pun,
aku mesti nak ada angin,kalau tak aku akan rasa stuffy!

13.aku kedekut.serius.aku kedekut untuk keluarkan duit aku untuk sesuatu yang kurang menguntungkan
aku.sebenarnya aku sangat berkira tentang wang.tapi kadang2 aku terasa kejam juga.jadi,
bergantung pada keadaan juga.tapi bab kedekut itu memang benar.

14.aku pencinta tulip,bintang,polka dot,merah,sudoku(hampir diraba ketika sedang asyik
bermain sudoku didalam bas) dan victorian style

15.aku simpan semua resit2,pembalut coklat yg orang bagi,kad ucapan.
mama kata aku suka simpan sampah!tak kisah sebab aku suka.

Friday, 10 October 2008

those were the days 1

those were the days.

1.balik rumah atuk n wan siti,there's lot and lots of kuih muih and makanan.
my late grandmother is a great cook.n atuk dont like to 'makan luar'

2.balik besut.pulang ke kampung.i used to have the absolute tremendous feeling bila nak
balik besut.malam before bertolak mesti tidur tak lena,tidur kat sofa bawah,takut kene
tinggal... :D

3.when i was 7 sampai 11,ustazah sekolah agama, ustazah junaidah mastor.simpan my photo.n now,
i tengok kat my sis punya resit.guru kelas :ustazah junaidah mastor.ok,me n my sis beza
10 years.

4.menyorok kat dalam kotak di rumah jiran (jeff *anak uncle sabri*)bila time nak pergi tadika,
tapi papa jumpa jugak.aisyh.

5.jeff used to be my best childhood buddy when we were 5.then diorang moved ke u.k ke u.s,
tak ingat sangat.bila balik malaysia,diorang pindah rumah lain.n then,we have our own life.
n masa high school.jumpe kembali,but bile terserempak.we were like totally strangers. for the
matter of fact.yes we were stranger.kuat mana sangat kawan mase 5 tahun? hehehe.

6.neighbourhood life.dulu2 masa abg shah ada,he was our leader.bila ada perjumpaan,
die akan ketuk tiang kat atas lorong (dulu tiada hp,sms,mms etc.)it was so much fun.
pergi jelajah hutan belakang rumah.sekarang dah jadi fasa 3tambahan,bina pondok,bunga api,
ufo.(dila,lisa,gg,akim,abg,abg shah,te'ah,wudi,eman,ayie,azie,lin,nana,lulu....)

7.pernah main kawin2 dengan anak cik aji ngan cik nuar.haha adila kene cium.malu~

8.rasa macam nak mati,bila abang2 geletek.diorang jahat!hahaha...gila rase macam dah tak hidup
sebab gelak.

9.naik kereta,mesti berebut nak duduk tengah sebab nak air cond.sekarang tak dah,tengok adik2 berebut.
me?just senyum je la...hahaha

10.mama mesti cuti masa first day sekolah.sampai i form 1.as far as im corcenred la.form1-4 duduk
hostel.so tak ingat mam cuti jugak ke tak.

11.masa sekolah rendah,kawan2 cikgu2 mesti panggil 'Nik Farah' or 'Nik Farah Husna' sebab ikut nama
dalam register n kat name tag.so sweet :)

12.kalau bising2 dalam kelas mesti cikgu2 ugut nak rombak tempat duduk.the worse,kena duduk
sebelah lelaki.semua tak suka. (ye ke tak suka?) mana tak nye,duduk sebelah lelaki,
macam jadi pusat sumber n kedai buku.kena bagi pinjam buku,pemadam,ruler,pencil...menciii....

13.tak siap kerja sekolah kena berdiri kat luar.siapkan baru boleh masuk.

14.tak hafal sifir,kena berdiri atas kerusi.(okay,ini aku tak pernah kena)

15.zaman sekolah,yang akan org pandang,pompuan cantik,cun dan seangkatan dengan nya.
tapi aku kisah ke?hahaha aku top juga.dikenali sebab im the top 5,markah matematik
tertinggi darjah 6.

16.darjah 6,ada sekali tu,peperiksaan tengah tahun.matematik soalan 30.agak keliru.tapi
aku rasa mudah.masa exam,ade sorang cikgu yg jage exam nie,tanya satu kelas.siapa tak tahu angkat tangan.
semua angkat tangan except aku.aku menciii...cikgu tu bagi jawapan.eh,kenapa jawapan cikgu tu same like mine?
hahaha

17.pergi u.k,duduk ngan my aunt kat sana,darnal,sheffield.my house betul2 belakang stadium bola sheffield.
bila ada match,riuh je..hahaha

18.i went to paris with atuk's brother n his family,aunt liza n her family.-sampai sekarang aku boleh
belagak dengan my other sibling.n guess what,cerita tu tak pernah basi :)

19.legoland,scotland.disneyland,paris. i've been there :)

20.bukak file masa darjah satu.weight:17kg,ambition:setiausaha bos. hahaha...sebab kerja tu glamour dalam movie.

21.tak pernah bercita-cita nak jadi doktor.

22.memiliki pemadam yang banyak.beli 1 bawa balik 5.okay,mesti kamu2 tahu juga kenapa.

23.penciil box,ada sifir...siapa yang ada itu,pasti di katakan cool...juga ada cermin dan sharpener.haha

24.siapa pakai jam baby g juga di katakan hebat.terbaik.ngeh3...

25.power rangers paling berkuasa.tidak lupa pada suria baja hitam.thunder cats yang power!

26.beli chewing gums hitam putih sebab ada sticker :)

27.aku pernah masuk team bola sepak.ada 2 org je girls,aku join sebab tak nak pergi kelas melayu n jawi time kat u.k
dulu sebab nanti asyik aku je yang jawab soalan.haha.n the best part sekarang aku langsung tak minat bola sepak.
aku tak mencii cuma tak minat.let it be men's.

28.petang2 mesti hang out ngan jiran2 main teng-teng,jongka-jongkit,rounders,konda kondi,getah,
galah panjang,baling selipar,main buaian kat rumah aunty dona,tangkap dragonfly,main basikal,

29.masa sekolah rendah,friends are friends.pernah ada group masa darjah 5,iqa j-iqa r-me-anis and syaz. now? bila ingat
balik.gelak je.sebab we have different type of clique now.but still keep in touch.

30.those were the days.sekolah rendah.terindah.byk lagi yang besh,sgt banyak.cuma yang still remain tak berubah sampai sekarang,
-aku tak pernah kena denda sebab kuku panjang.
-cermin is my best friend ever.
-talk to myself when i am alone.
-n red is always be my choice.
-owh,aku kebal.kipas is nothing bila kat satu.aircond? 16celcius.hehehe

Monday, 6 October 2008

to be continue~

di rumah mami maria~

ngeee....pagi raya.
tiada nafsu untuk makan dan makan.
sebab.
tahun nie baru pindah rumah yg telah di ubah suai.
jadi.
mama tidak masak nasi dagang.
owh....

Tuesday, 23 September 2008

sushi malaysia mek yah!

semalam bersama housemates pergi membayar bil air,
di ikuti apply streamx.
fotostat.
bayar bil elektrik di pejabat pos.

tiba di pejabat pos.
ambil nombor giliran.
1596.
tengok di skrin.
1432.
masing2 tepuk dahi.

melengah2 kan diri di jusco.
teman beli keju,ayam dan tepung.
wah.
aku teruja bila teman nak memasak.
rupanya.
dia ingin membuat pencuci mulut sahaja.
hahahaha

ini lah hasil nya :

abaikan ruang tamu yg berselerak dengan wang,handphones,laptop,kad raya,alat tulis,dslr...

owh..rasanya sedap.lemeng gulung berinti ayam bakar bersalut keju.

"teman,bagi nama kepada makanan ini"

"aku tak tau...."

"ala...bagi la...lempeng gulung?"

"hahaha,sushi malaysia"

"okiedokie,sushi malaysia mek yah!"

.............................

kami berjaya bersabar hingga nombor giliran kami tiba... :)

i love it!


sukanya bila minyak full-tank

Friday, 19 September 2008

hu~


hidup ku.

kisah aku,dia dan lilin..


suatu malam yang memenatkan jiwa raga aku.
aku menbawa diri ke tempat yg sedikit jauh.
avanza aku syg kau masa tu.
minyak penuh
smart tag pun banyak.
bila dah reda..
diri jiwa yang berkocak.

buka pintu.
gelapnya...
ada cahaya.
tanpa angin kipas.
tapi tak terasa bahang.
angin luar menyusup masuk.

dia...
berada dalam kegelepan malam itu sendirian.
aku minta izin untuk duduk bersama.
berbual.
mengubat hati yang lara.




okay.telefon bimbit itu kacau suasana romantik aku dan dia!





beberapa gbr tak dapat di terbitkan....

aku cinta dia!
ngeee...




Thursday, 18 September 2008

azam tidak dicemari lagi.

di bulan mulia ini...
aku nak fresh start...
nak jadi kan hidup aku yg terbaik...
dan lebih baik nanti....

tapi....

tadi..aku macam malas gile3 nak pergi replacement class....
building services 1.
pukul 11pagi td...
after kelas measurement 2,
tgk jam.
owh.9.45.
ape nak buat?
menghayunkan langkah meng'grab'
akhbar malaysian today~
tekan butan naik di sebelah daun pintu lif..
baca paper.
gelak sendirian.
serius lawak!
naik lif.tekan 4
niat nak ke open lab.
surf internet.
sampai.
hampa.
open lab tutup lagi.

malas ku utk ke kelas meluap2
tekad ingin pulang.
di tpt tunggu peter sang kekasih...
keluarkan telefon bimbit dari kocek seluar.
write message.
'pn,saya tak dapat datang replacement class...sorry..'
tekan butang continue.
tekan butang back 3 saat.
save to draft.
takpe2...sabar2 dulu..
teruskan baca akhbar...
gelak sendiri lagi.

peter sang kekasih sudah tiba.
naik mercedes tanpa berlengah.
telefon bimbit di bimbit,
jari melirih ke peti draft.
belum sempat tekan butang.
telefon bergegar.
1new message-puan building services

owh~
*sigh*

'nik,x leh le buat clas.sy ade hal.mgu dpn jd ye kt jumpe'
tersenyum sendiri.
dengan pantas.
tekan butang balas
'okiedokie'

hahahahaha.....

kadang niat suci utk melambat2 kan niat utk beritahu tidak mahu ke kelas itu bagus!

Tuesday, 16 September 2008

AGAIN..

i am in love with something i had abandon before.
i am falling for something i've never notice even
the fact that its so clear enough for me to see.
its like so near yet so far.
i have a tremendous sensation
that
beyond words can explain
and
i am in love again.

Friday, 12 September 2008

blockMEN


sis,i miss you!

loving this activity






bunga-myne.


rama2-myne


matahari(katenya)-alya..npk mcm labah2!


snails~alya

ok je...

yesterday...
qs committee general meeting...

tak pasal aku terlepas tengok cite those were the days sebab meeting tu..
and tak pasal,jadi ajk.
hahahaha
teman kate.
"h.a.h.a.h.a..u dtakdirkan utk twintech"
tak kisah la....
bila dak pegang jawatan,ajk pun ajk la...
aku akan buat yg terbaik la.
oppurtinity may comes.but once.
so.
grab.
and
be the besh!

Tuesday, 9 September 2008

yeay!i knew it!

i just knew it!

federer akan menang!

so,5tahun berturut2 federer menang us open.

so,murray!!try again! hehehehe



serena dah confirm la menang.



yg best nye us open kali ni.

jankovic n murray dua2 first timer masuk final for grand slam!

Monday, 8 September 2008

telefon bimbit utk di bimbit.

lain kali jgn berjauhan dgn telefon bimbit kamu,
ketika leka.
sebab,
mungkin ade urgency
dan jgn off sesuka hati.
dan bila mengadu tentang musibah..
lepas itu,selesai.
jgn lupa beri informasi ttg semuanya.
atau.
jgn letak telefon bimbit dlm keadaan silent.
dan
sentiasa lah mengaktifkan baki akaun anda.
hehehehe..
ini pengalaman sebenar!bukan mimpi...
:)
hari tu,kereta stranded kat segambut.
and ngadu kat papa.
then masalah selesai.
kereta pulih
lupa nak beritahu papa.
pulang ke appartment.
tinggal hp di bilik.
bila belek telfon bimbit.
17missed calls!
mereka risau,takut kene rompak tgah jalan ke,
hehehehe.
salah aku juga...
tadi.
aku ke kafe berinternet.
pasang cable ke telefon bimbit.
so.
automatically,my phone switched off by itself.
selepas beberapa ketika aku teringat
akan papa mahu ambil kereta yg aku pandu.
on kembali phone.
'you have 38 missed calls 01xxxxxxxx (28)since 10:53 08.09.08
01xxxxxxxx (10) since 10:55 08.09.08'
di hp lagi satu 10missed calls(aku tinggal tengah cas di rumah)
oh...aku mahu miss call balik,
alamak!
credit ku expired 2hari yg lepas.
tunggu 2minit,kalau tak call aku g topup.
kurang dari setengah minit papa call.
fuh~
"tolong fetch mama at selayang"
........................................
ok2...aku salah lagi....
tapi.
yg aku pelik sikit (sikit je la peliknya)
dah dua hari aku biarkan telefon bimbitku tidk aktif.
tak siapa pun yang contact aku~
haisyh~
tak popular betul cik tipikal ini~
ngeeee :D

aku bukan seorang atlet,dan bukan penggila sukan

first of all..
aku bukan seorang atlet!
:)

but i do love sports.
owh.
ehmm...
datuk lee chong wei.
ranking dah naik.
1st in the world.
hehehehe...on the last 24th august..
he at last!granted that rank from BWF!
nie pun sebab dia dapat masuk final masa olimpik hari tu.
so,mata yg terkumpul melayakkan Lin Dan dpt nombor dua dunia!
dengan 85,579 mata
lin dan 84,050
so,siapa kate chong wei kalah?
kebetulan hari tu,
mengeskot teman pergi parlimen,dgr ketika dewan bersidang.
they disscussed about sports and education.
ada lah chong wei n his coach!
aku senyum kat dia.
dia senyum(tapi dia tak sedar kot aku n 99.8% dia bukan senyum kat aku!)
hehehehe....aku tidak peduli!
:) :) :)
next..
pagi tadi aku masa sahur...
tengok semifinal tenis,us open..
aku pulak yg berdebar2...
rafael nadal vs andy murray.......
my hero is a fighter walau pun kalah.
so,murray akan bertemu dgn federer utk final!
men's semifinal
federer vs djokovic 6-3,5-7,7-5,6-2
federer ke final

murray vs nadal 6-2,7-6,4-6,6-4

murray ke final

still rasa teruja dgn game tadi...mane tak nya,utk dpt kan breaking point sampai 9 kali duece!we all know how fast nadal is,but still,murray hebat tadi

but for me...i think federer will win!!

women's seminfinal

jankovic semakin hebat!n this is her 1st Grand Slam.

serena dah kembali! last skali dia ke final n juara tahun 2002,so she's back as an american to final!

jankovic vs elena dementiera 6-4,6-4.

jankovic

serena william vs dinara safina 6-3,6-2

serena williams

.............................................................................................
and latest.
datuk nicol ann david kalah kan natalie grinham
terbuka belanda
11-9,11-9,11-4
hehehehehe
mahu keluar utk persiapan berbuka!
chao!

:)

sedang menunggu adik di sekolah.
hehe menarik!

ini kerja mereka yg tak punya kerja!

isk...isk...isk...



ehmmm.....
murid2...sila eja 'biji' bukan 'digi' ya!
hahahaha!

Sunday, 7 September 2008

hahahahahaha

ok aku ada cerita menarik

tapi sebab aku tak bawak cable car aku.
eh.aku tak bawa cable hp aku.
aku tak boleh cerita lagi sekarang.
next2 post!

kenapa aku masih merasa kan cerita ini lucu?
hehehehehe

Thursday, 4 September 2008

v3i

semalam.
cukup setahun
hp motorola v3i aku dirembat org yg kurang berguna!

owh.
teman tanye
tak impi belinya lagi.
jawab ku.
aku sudah beralih arah.
tapi dlm kepala ku

masih,model seperti itu.
aku kecewa sikit hp tu kena curi
sebab
aku beli cash.
guna duit gaji kerja sambilan!

itu la harta yg aku beli yg paling mahal!
sepanjang hidup aku.

bila fikir2 balik.
mama pernah kate yg aku ni jenis.
selagi tak kena,selagi tu la degil tak nak dgr kate.
hehehe
betul la.
hidup kena ade bukti yg zahir.
boleh mendiamkan mental aku yg ragu2.

and....
the best part that i learnd dr peristiwa ni was....
appriciate apa yg kita miliki walaupun,bukan dari usaha kita.
sebab b4 this,
aku macam sedikit tak sedih pun kalau barang aku yg hilang bukan aku yg beli.

(tapi for those yg kenal aku-jgn kalian berani buang barang2 aku)
ngeeeeeeeeeeeeeeee :D korang tahu kan?

bukan demand,bukan juga nafsu.

pergi c4.
beli barang basah nak masak untuk berbuka
menu ada dlm kepala sudah.
setel!
tiba di kereta.
OH NO!
kenapa calar?
tanya teman pemilik kereta
kata ku.
ini kesan calar baru.
mungkin org tersagat kan troli mereka.
ku fikir2.
aku tidak melanggar apa2
tidak juga parking tempat yg berpotensi utk pelanggaran seperti itu.
oh aku sedikit risau.
tapi buat muka biasa
terbayang ayam mentah kat blakang
yumi2
hahaha
beli kuih
pelik gila warna kuih
pewarna
rm2-5biji
1 biji puding jagung
2biji- kuih gulung
1biji-kuih melaka
1biji-seri muka
bila berbuka
kelima2 kuih itu fail
memuaskan lidah aku
sedikit kecewa
owh.
aku rindu bangi.
punya kuih yg enak
ngeeeee :D

Sunday, 31 August 2008

oh

tadi pagi.
aku marah adik.
dia degil.
degil gila!

benci aku!
aku marah.
naik suara.
naik tangan juga.

petang.
aku ke kedai.
beli slurpee.
beli juga untuk adik2.

oh...

Saturday, 30 August 2008

ini medium luahan yg aku akui aku suka~

Ramadhan hampir tiba~

tapi...
kenapa macam tak rasa...
atau aku je yg tak beriya~

merdeka pun esok je.
tak nampak pun bendera di kebanyakan tempat.

isnin cuti.
mungkin ke rumah atok.

tahu tak.
aku diam
dan kadang kala nampak rela di perbodohi,
tampak sugul
dan juga buntu.
tapi.
aku manusia biasa punya perasaan.

mungkin dulu aku seorang yang pantang di komen.
jika tidak setuju aku tak puas hati.
marah.
kecewa.
menangis.
merungut juga.

sekarang.
aku lebih banyak diam
tapi bukan niat aku utk biar org rasa dia sahaja yg betul.
buat juga maksud aku utk org fikir aku tidak tahu apa.
dan bukan juga utk org anggap aku tahu itu dan ini.

aku kadang kala bosan.
muak.
dengan sikap
segelintir org.
(mungkin org lain pun begitu)

fikir la apa yg kamu mahu fikir
kerna kamu berhak
kata la apa yg mahu kamu kata
sebab mulut kamu aku tak boleh stapler.

aku ketawa,
aku gelak.
senyum juga.
raut wajah kadang kadang tidak berubah
bila perasaan berubah.
selalunya perubahan air muka ku ketara.

banyak yang aku tahu.
tapi aku terkaku.
banyak yg aku lalui.
tapi itu dulu
lebih banyak yg akan aku lalui.
banyak aku tak setuju.
tapi...aku terkelu
kaget
terkesima

sometimes,it better to left unsaid

entah!

entah
kosong.
ingin pulang.
kenapa?
berlari..
dan terus berlari.
penat
berhenti.
huh~

Tuesday, 26 August 2008

beg terchenta!



itu aku dan beg terchenta!



i'll take you where ever i go.

chafe~

love in a pot

life in a vein

lust in a chain

death at the corner...

Monday, 25 August 2008

memasak itu seronok!

malam tadi aku msg teman baik.
then,terpaksa akur untuk meng-iron baju adik2 (cuti sekolah tamat!yeay!)

then,di panggil turun utk makan malam.
ehhhmmmm...sgt lazat.
tgk penutup olimpik.
sambil memasak....
masak...
masak....

owh.behenti.
then buat burger.
"kakak,jom la tidur"
"err...naik la dulu kakak tengah buat burger nieh...."

adik ku terlelap kat sofa belakang.
dgn hati yg sayup,
aku pun berhenti buat burger,dan mengajak adik ku naik.

tgk gangstarz final.
ok malaysia menang.
penat aku nak tunggu result.
owh.dah jam 12.patut la.

tidur.
bangun.
gosok gigi,subuh.
turun ke dapur.ingin memasak.
buntu.
naik.
"adik,kita bfast kat kedai sebelah surau tu yeh?kakak dah nak balik kolej esok,nanti tak leh bfast ngan adik dah,next week dah puasa"-aaaallllllaaaaaaaaaaaaassssssaaaan!

hantar adik ke sekolah.
balik.
start buat burger.
yes!
mengarut la sumo nie.
alien nieh.
si punk tak sabar!ketuk kepala baru tahu.
perfect!
yeah!selesai buat burger.....

memasak.....
masak...
masak...
ah...letih.
perlu mengisi otak dgn internet pula.
ceh~internet down!
ke cc.

-kerja sekolah tak siap lagi!

p/s:game burger shop dan cooking academy!

urrrgghhhh!!!!

it supposed to be mine!
so very near to get to me,
and yet i lose it before i ever have it.
just because,
i have one
but its not mine.

i am not demanding for it,
but u promised.
okay...not now.
but please,dont let it to other people.
it will damaged
i just knew it!

Saturday, 23 August 2008

....







UNDERSTOOD

PLAN PRINTING AND PHOTOCOPY

"tau tak kat mane nak photostat plan?"
"uhuk~guna plotter kah?taktahu la,rasenya pernah dgr ada org sebut tapi tak ingat la.."

"sini photostat A1 tak?"
dgn senyuman wanita cina itu menjawab "paling besar A3,sorry"-kedai alat tulis wangsa permai.
"owh,its okay..."

pulang ke bangi.

"papa,nak photostat plan kat mane?"
"kat sebelah kuil jalan reko tu ada satu,80sen sekeping tapi tu zaman dulu la"
"owh,yg tempat papa buat stamp tu yeh?"
"ya"

kesana sendirian....
jumpa!
eh?
rumah itu usang-kosong!
bankrup? tidak ketahuan
pulang
hampa.

"photostat plan?"
"tak"-jalan 6

"tak"-jalan 6 (kedai lain)
oh ini aku geram,kerana di luar kedai terpampang
[photostat plan-80sen sekeping-saiz A1]
"takde la dik,ad kat perhentian kajang-situ murah!"
-owh okay juga dia memberi aku satu maklumat berguna!
terima kasih~

"A1?"
"tak"-perhentian kajang kedai satu

"tak"-kedai sebelah

"maaf,tiada perkhidmatan segera pada hari ini"-kedai sebelah lagi

"tiada la dik"-kedai lagi sebelah

owh....hari mendung...angin tiup kencang,
tudung terselak menutupi separuh muka ku.
t-shirt,seluar saffari capetown,mengalas beg kecil dan bekas plan.
fuh~plan tak akan basah.tidak risau.

selak tudung di muka.
mata melilau
cari kedai lagi
terpandang satu kedai di seberang sana
masuk kereta
pandu ke sana
PUSAT FOTOKOPI KAJANG
"A1?"
"yes"
"nak bape set?"
"1"

yippie....menyorokkan muka kegembiraan!
lupe tanya hargA!
check poket.
ada rm5.60
dlm purse ada rm8
ada rm13.60
-alah takkan sampai rm 10 punye...
tidak risau

"miss,siap!"sambil mengira kepingan plan
"7keping ye miss"
"yes,so berapa?"
"empat belas ringgit,"
oh no,sekeping rm 2
meraba2 poket
menggeledah purse
tapi masih kool...
owh teringat duit kertas rm 2 yg diselit diantara pekot purse
terpaksa di korban kan.
selamat

syukur.
selamat photostat.
aku akan explore lagi.
jangan risau.
sejak setahun ini.
aku banyak belajar berjalan.
dia kata
"kau akan jadi pemandu yg hebat satu hari nanti"
-dlm arah jalan la
akuSEORANGsurveyor

Thursday, 21 August 2008

itu kawan aku rupanya....

19th august 2008

demam.
malas ke kelas-tertinggal bas!aduyai!
pergi juga!
tunggu...
mesej lectrr.
tunggu...
mesej lagi...
cari...
tunggu...tunggu...
1jam....

mata pedih.
muka panas.
cant wait any longer!
memandu pulang.
aish....hilang rm2 for parking begitu sahaja.

sampai rumah,tak betul...
tidur...
besh..
di tengah hari aku berselimut?
pelik..ok2 itu benar2.

jam 3.23pm
"boleh tolong drive ke parlimen?"
"ha....ermm...boleeeh..." (separuh sedar..tak larat sebenarnya-rasa ingin tidur lagi)
sebab aku sayang dia.. :P
aku gagahi jua.
ok...aku ok..
di parlimen!
ggggrrrrrr.....sejuk...
aku kesejukan?
serius..ini juga benar.
eh...ada lee chong wei dan misbun sidek.
di dalam dewan itu!
owh teruja.
pulang....jam!
dlm kereta.
berbicara tentang 'pelamin'
seorang kawan-sarawakian..
"ape?kelamin?apa itu kelamin?"
berdekah2 kami gelak...
selepas menerang,diterang dan sudah terang.
"oh hooo.....sudah pelamin baru boleh kelamin!" dia membuat kesimpulan.
"hahaha kamu semua sudah konfius,padan muka" dia sambung sambil gelak...

hahahahaha....
kami ketawa berjemaah~(kami tak konfius!)
lapaaaaar...........
baru sedar.tak makan rupenye dari pagi!
dinner at seri bukit,damansara.
sarawakianz - "air tebu"
"air tebu tak dop"
"air buah ada?"
"ado"
"ok,saya mahu air kelapa"
"hehehe,tak dop"
"eh.kan air buah..."

aiyooooo.....
kelakar2...
serius.
dah tahu dia tak pernah pegi kedai2 biasa agaknya~

lagi satu kelakar...
bila nasi dah sampai..
"saya tak mahu makan nasi"
"dah tu?"
"nak nasi goreng belacan"
hahahahaha....

"saya nak nasi goreng belacan,kurang pedas (dgn gaya tangan) and saya tak mahu letak cili atas nasi.. SAYA TIDAK SUKA"
hahahahaha..itu yang mahal tu.....
selalu nya org tak sambung yg ayat akhir tu....
kami pun gelak la ramai2....

then ke pasar malam.
cari barang basah.
ikan?errrr.....tidak fresh la..
ayam?takde...
ok...perlu faham..ini pasar bukan melayu mendominasi~
miss pasar malam bangi!!!!!!!!!!!!!!!
pulang ke rumah sewa~
serius.
tak larat dah...
sejuk.
berselimut lagi.
meracau.
dia...membasahkan tangan dia letak ke dahi dan leher aku.
terima kasih banyak.
"nak tuam?"
"tak mahu"
...............................
esok pagi,aku sedar aku kat dalam bilik.
what happened?

silly me

silly me...
untidy mess
hate the stein
clean it up
tidy it up
as i clean
i tidy
but,as i tidy
doesnt mean i clean.

Sunday, 17 August 2008

harap maklum...lalalalala~

hari pertama aku ke kolej.....


Monday, 4 August 2008

who cares? i do....

aku kisah bila ia melibatkan pandangan ibu bapa aku...terhadap aku

aku kisah bila ia melibatkan pandangan ibu bapa kau..kepada aku

aku kisah bila org lain berpendapat aku sama seperti segelintir yg lain.."aku tak kisah"

aku tak harap kau faham apa yg aku faham

sebab aku pun tak akan buat begitu.

aku....tak akan percaya kepada sesiapa pun sepenuhnya...

dan itu bermakna...
aku telah mengambil risiko untuk tidak mengharapkan org lain mempercayai ku.

huh~!!!!!!

aku pengecut..........

tak suke tapi kate tak kisah..........

aku bodoh..........

kate tak mampu tapi sebenarnye mampu je utk bersuara...
i just dont have the guts!

aku jahil

kerana tiada byk alasan dan sebab utk mengatakan 'tidak' 'jangan' 'no'

aku lemah

kerana get myself hurt sebab others.

tapi........

aku percaya....
everything will be alright.

aku still believe...
that, i will earn all the guts somehow

aku always believe
yang,orang selalu nya akan sedar bila melaluinya sendiri.

Thursday, 31 July 2008

semester dua

Okay what,
CGPA 3.4
aku dpat 3 A's from 6 subjects.
english
principles of economics
principles of structure(oh,i love mr.leong!)
but,yg tak dpat A tu aku tahu la kenape...
measurement 1
consrtuction technology A
building material
hehehehehe
called papa
"bukan ke mama nak 4flat?"
uhuk~
called mama
"i thought u gonna said -i've got 4 flat-"
double uhuk....
but theres nothing to worry about.
my result more than i expected.
so,
for me.....
aku sgt bersyukur.
wlu tak dapat dean list kali ini.
aku akn cube lagi sem ini.
seorang diri...
ya! aku bosan tiada classmate!
tapi...tak kisah la..
ada ke tiada ke...
yg mendapat result di akhir nanti aku
sendiri juga kan?
aku nak grad!
aku ingin menjadi surveyor..
yg memegang ijazah
ye,
gaji aku akan di ukur dr segulung ijazah itu!
hehehehehe
tapi....
ilmu kene pegang baik2
......................

Wednesday, 30 July 2008

genre?

"asal kau punye lagu semua rentak macam ini?aku pun sekali ikut muzik kau..nak tidur"

aku?gelak

"tak kira la lagu lembut ke,yang rentak laju pun sama je bunyi nya"

aku..gelak lagi....

apa yang boleh aku kata,
aku bukan pakar music,
kebanyakan lagu dalam hp aku terkandung lagu2 yg lirik dan runutnya yg sangat memikat hati aku...

ada slow,ada rock(tetap slow)
ada juga hanya bunyi runut sahaja...
seperti kenny g-going home

tapi kadang2 aku tak nak dengar satu pun lagu kat hp aku,
bila hati tengah kacau.
hehehehehe

walau apa pun aku telah di label
dengan genre itu....
aku tidak kisah~

Sunday, 27 July 2008

malam puisi~

26th july 2008
extreme park,mont kiara.
malam puisi nasi lemak kopi o

ok...program rakaman ini bertujuan mengenang puisi usman awang.
aku excited utk pergi.
sungguh-walau aku bukan seorang yg sgt sastera.

sebelum bertolak dr rumah,
rakan2 ada yg terasa tak mahu pergi...
owh,itu tidak mematahkan semangat aku.

aku suka.
siapa tidak tahu puisi "jika hari ini"?
lagu "makam bonda"

aku menghayati puisi "melayu"
owh sangat tegas lontaran ayatnya.

tidak-aku bukan sasterawan.

tapi aku sedikit kecewa,
anak usman awang,
tidak menjadi kan pembacaan puisi itu
sesuatu yg puitis.
seperti membaca pantun 2 kerat.
oh,
aku mengaharpkan lebih.
betul lah.
bakat tidak diwarisi.
tapi aku masih mengecap malam yg indah,

tidak 'feeling'
segan sikit..ngeeee
tapi siapa tahu kan?

-nasi lemak kopi oooooooo......-

aku bukan seorang yg puitis.

hide-hid-hidden!!

aku bukan org yg akan menyatakan kebenaran,

bukan juga org yg SELALU menegakkan kebenaran,

aku cintakan kebenaran...

tapi aku sering sakit dgn itu....pedih...

tapi kebenaran itu juga memulihkan kan segala lara.

tapi........

aku manusia yg perlukan kebenaran....

jgn anggap aku masih kecil.tolong.

jgn anggap jua aku ini matang.rayu.

the right thing always happened at the ryte time....

dont let me be the last to know the truth beneath the lies.

full stop!

Tuesday, 22 July 2008

duit....duit...duit!

ke kolej.
daftar.
ke finance.
bayar maintainance fees. -rm120
library fees -rm30
kad bas-rm30

tgk statement
outstanding fees-rm2890
eh?
hutang aku shud be rm3000
duit sem 2
mengapa kurang?
setel~
hmmmm...
ke open lab.
arrrggghhh....gelap!
ke cc sebelah mamak.
kene bayar.
tapi takpe
hehehehe
okay lapar.
mahu pulang
stanum mau masak bubur jagung!
yeay!

peristiwa subuh~*wink*

sakit perut d penang!

cis!ini tidak adil!

aku ingin makan dan makan! tapi tak jumpe!

.............................

pulang ke appartment! yippie!
pagi tadi, 5.01am die kejut....
"mahu ke pasar?"
"ye,mahu2!"
die,dan die tidak tidur...
ceh~bukak forum!hahaha

bersemangat....
menuju ke pasar borong!selayang kononnya~
hehehehe
kami jahil ttg ini!
seriyuuuus....jgn salahkan kami...
memndu optra ke sana.

parking fees....rm3.15 (5%tax?oh tidak!)

huhuhu~
semua mata memandang ke arah kami!
cis!ape salah aku,aku,aku,dan aku?
kate stanum-model pasar borong..
okay ini peristiwa di subuh hari;
"bape sekilo?"
"rm3.50"
"bagi sekilo"
lelaki itu ketawa....
"tak jual sekilo!"
................
diam dan pergi.
berdiri di ikan lagi.
"mau apa?"
die hanya diam tidak menjawab.
"tak mau kata tak mau"
aik!kene marah pulak?
ceh!
jalan dr hujung ke hujung!
tak beli pape.
balik.
gelak ramai2 dlm kete!
last2 pegi pasar harian...
la....dekat je dgn rumah kami!
aiyyyooooo.....
die kate "boleh tak aku just tgu kat dlm kete?"
"aku pon same"
hahaha
ok...aku dan stanum turun
beli dan beli.
waaaa.....
habis rm50.
hehehehe
......................................
sampai rumah balik
subuh.
tepon papa.
cerita kisah
gelak.
memang pasar borong org tak beli sikit2..
HAHAHAHAHA
bengong la sy ini!

Wednesday, 16 July 2008

UHUK!!!!

malam tadi dengan khusyuk aku menggosok kain sambil menonton debat antara DSAI dgn DASC.
hahahaha
tapi aku tidak ingin mengulas....
aku baru je balik dari isi minyak rm50~
uhuk~
nampaknya,
pertenakkan aku semakin maju,
cuma 2 hari kebelakangan ini sedikit merosot kerana masalah kesihatan penternak
ngeeeee :D
cume aku ingin menyatakan,
aku akan beralihan arah dari dunia penternakan yg semakin maju ini
buat sementara waktu...
next week.
new life.
2nd year!!!!!
org selalu kata....
lupakan yang lama,mulakan yang baru.
ok.
ini mustahil.(hanya pendapat aku)
masakan kita boleh melupakan sesuatu dengan begitu mudah?
kamu tentu setuju.
hidup perlu praktikal.
sebenarnya,bukan lupakan yg lama.
cuma abaikan.
atau,yang lama(buruk atau baik)....boleh dijadikan,
teladan atau sempadan-ini bagi mereka yg ingin berjaya.
the past makes me who i am today.

the fact is,
we cant change the past,
past is past.
ok,aku dah mula melalut~
let bygone be bygone~
ok.aku nervous untuk minggu depan~
aku perlu bertindak!
selamat berjaya!
to you.
being in "love",
is not my priority at the moment.
me=in love=selfish,unseeable,lagha~

~netPURPLE~
fasa4+ bangi.

Monday, 14 July 2008

kau lebih tua,aku menyedarinya dulu.

mungkin sebab aku perempuan,
tapi situasi kita sama,walau keadaan berlainan.
sewaktu kau di seberang laut,aku masih dibangku sekolah.
aku terpaksa balik setiap dua minggu.kau akan balik bila cuti panjang.
memakan kos.
kau sering dirindui,kerana jarang pulang.
aku sering dimarahi kerana membawa pulang pakaian kotor.ngeee...
aku selalu meminta aku dapat belajar jauh dari kediaman,tapi kau sering dapat peluang itu.
kau selalu jauh,
tuah memilih kau.
aku jauh juga,maksimum 45km.masih belum cukup 2marhalah.
kau sering dapat membawa pulang bekalan yg enak naik pesawat.
yg dimasak khas utk kau.
aku selalu akan membawa pulang makanan yg lebih jika ada.
ok,kadang2 aku seludup dlm beg..stok...hehehehe
ketika shopping,aku suka bila kau ada,
aku akan dapat ambil lebih dari apa yang selalu aku dapat.
kau boleh memilih,ye la.kau jauh.jarang balik juga.
kau ambil sabun attack,aku ambil dynamo.
aku terpaksa tukar...-"jgn hidup mcm org kaya"
ok,bertukar kepada breeze pek kecil rm5.20

hubungan kita baik,wlu kau pernah menampar aku 6disember 2006-sehari b4 paper syariah spm..
aku sakit hati!tapi kau pujuk.usah ungkit,aku sudah memaafkan..
nasib syariah dpt a1
mungkin sebab berkat tangan kau...hahaha

kau sering diingati oleh kaum kerabat kerana keramahan kau,
kekacakan kau-ok mungkin sebab kau kemas bukan kacak.
pandai melayan kanak2.mereka suka kau.
kau mempunyai pacar,
aku tahu semuanya.
aku seronok menjadi pendengar kisah cinta kau.
aku gembira kerana jadi teman itu.
dan sesungguhnya aku selalu berbangga menceritakan tentang kau kepada sesiapa sahaja
yg bertanya.
...........................
kau tahu tak..atau cukup jika kau sedar hakikat ini.
pernah aku ingin bercerita tentang seseorang ini kepada kau
seperti mana kau bercerita tentang pacarmu.-wlu pun seseorang itu bukan pacarku.
tetapi kau tidak peduli pun,malah tak ingat apa2 pun tentang nya.
buatkesekian kali,kau mempamerkan kisah cinta kau kepada aku.
aku masih suka mendengar.
aku juga seperti kau,ingin meluang masa di dunia sendiri,
aku sering merungut bila terpaksa balik kerumah di hujung setiap minggu.
kerana jarak yang dekat.
aku tertekan kerana kau tidak perlu balik setiap minggu mcm aku,
malah aku tidak sempat dirindui oleh sesiapa pun seperti kau.
kepulangan dirai.
ok,kau sudah memiliki kenderaan sendiri,
jarak juga sudah dekat.masih dirindui oleh yg lain.
bila kau pulang kau akan menjadi tumpuan yang lain.
aku?seperti biasa.
ok ini kenyataan.tapi kau tak nampak.
beliau dan beliau sudah bising kerana kau jarang pulang sekarang
sebab jarak dan dekat.
aku sering dibebel,sebab asyik terlibat dengan kem sana sini.
dikatakan alasan tidak mahu pulang.mungkin juga.
aku ingin 'life' seperti kau dapat,
aku ipts kau ipta.itu turut diperkata sesetengah golongan.
sekurang2 aku tidak gagal mana2 paper.
wlu tidak dpat beat keputusan kau di tahun pertama................
sekarang..
aku sering pulang,
tidak mencari sebab dan alasan lagi untuk pulang.
selepas aku sedar hakikat,
aku belum menjadi seorang anak yg berguna.
patut la aku tidak berpacaran.
aku juga meminta restu mahu kemana2-sebelum ini selalu ada yg aku tipu kemana aku pergi,apa aku buat,dengan siapa aku bersama,
now,aku dapat ketengan yg tak aku miliki sebelum ini.
dia dan dia membebel,kau dengar byk mana yg aku dengar?
mereka meluahkan perasaan...kau ada dengar?
dia menangis...kau ade lihat?
dia marah sebab kau,dan yg lain,siapa yg mendengar kalau bukan aku?
sebab kau tiada disini...

semakin hari aku mengenali dia lebih dari 4 yg lain termasuk kau.
kau tahu aku sering cemburukan kan kau sebelum ini...
ia ditakdirkan...menjadi kan aku siapa hari ini.
aku pentingkan kan kawan lebih dari keluarga sebelum ini.
aku jahil,
aku tidak kesal,sebab aku puas dlm belajar semua itu.
dia sangat ego.kau pun tahu.
tapi sekarang aku dekat dgn nya.
aku sudah dapat berkongsi ego itu.
bukan aku seorang egois,tapi dikelilingi org2 ego.
semakin hari aku nampak dunia yg lain dari dunia aku sebelum ini.
aku lihat pentingnya keluarga dari yg lain,
aku lihat kau pun sudah lain,mungkin kau sama cuma aku baru sedar personaliti kau
jgn la begini.aku harap kau sedar cepat.
kau sudah memiliki byk benda,pengalaman yg aku idam.
tetapi aku sudah tidak cemburu,malahgembira.
kau hampir tamat pengajian.dan akan kerja dan kawin,
bila lagi kau nak duduk rumah...-ye aku akui kau byk menggembirakan dia.
dan merka semua.
kau sungguh suci,dimata ramai org,jarang mendengar cerita buruk tentang kau.
tapi sesungguhnya,jangan spoilkan itu.
yg baik,yang sopan yang patuh...lebih menyakitkan dia jika menyakiti.dalam.
aku bukan terbaik dikalangan kita,
takkan menjadi yg terbaik pun.
tapi aku sedar dulu.aku bukan penyabar.
bukan juga pandai menjaga adab mcm kau.
terutama di kalangan kaum keluarga.
tapi,aku mula sakit hati dan sedikit menyampah,bila kau mula
membelakangi mereka.
jgn meratapi waktu yg terluang seperti sekarang 10tahun akan dtg.kau lebih tua,wlu bukan tertua,patut lebih tahu hakikat ini.
p/s: too much is as bad as too little~

mp3 miliknya

aku ke rumah teman,
ahhh...kebetulan musim euro..
aku tak minat bola,(bukan benci)
ngeeee.....
try join mereka menonton euro,
namun mata terkuyu2 ajak ke kamar.
sampai di bilik,hmmm...
resah tak mahu lelap.
naik atas.
melepakkan diri di bilik adik teman.
golek2...masih tak boleh lelap.
keluar..
join mereka
"berapa gol dah?"-sekadar berbasa basi.
"eh ingatkan dah tidur..."-
senyum,kembali ke bilik....
golek2...melihat ke tingkap,gelap.
memandang ke siling,haisyh.
tengok meja,terpandang sebuah mp3.
hitam,kecil,menarik,shine.
belek2...mencari punat "on/off"
jumpa!picit2....
lagu besh...next...besh...next......
next.....next...besh,
banyaknya lagu...menarik,
lagu sedap..ada juga yg tak pernah dengar.
ada satu lagu,melodinya perlahan,
tapi runutnya laju.
sebutan nya jelas menyampaikan lirik.
ayat puitis menyentuh minda,
aku terpana dlm gelap.
tertidur~
ok..pemilik yang menarik~
...................
sebulan lepas itu,
baru ku tahu itu bukan mp3 adiknya.

Monday, 7 July 2008

haisyh~

aku baca,
kemudian aku dengar,
dan aku melihat gbr,
telah melihat dan kini lihat lagi dan lagi.

situasi 1:
pasar seni
abg a:betul nak ikut ni?
comel:ye,nak ikut!
abg a:tapi mcm bahaya sikit,comel tu perempuan
...............
sampai di situ,sesak,parking di tempat jauh sikit.
jalan gelap.takde org.
sampai disitu.
"owh,inikah ps.."
abg a:jgn jalan jauh ikut je tau.
.....................
"perempuan" seksi,
skirt pendek
make up tebal
"baaaannng"
euuuuyawkx....
abg a:itu ok lagi,dulu penah kene offer lagi.
Nauzubillah~

situasi 2:
dlm tren...ini aku dgr.
kwn ku duduk disebelah tomboy...ok die cantik.
sampai di stesyen seterusnye,
masuk dua lelaki lembut~gelak2 dan berborak2
telefon tomboy itu berdering,di angkat dan berckp.
lelaki lembut 1:"eleh,jantan palsu"
lelaki lembut 2 meng iya kan dan sambung mengutuk.
kawan aku,hanya diam,
tergelak seorg dlm hati.
"hahahaha,kata dulang paku serpih,"
situasi 3:
melihat lelaki pendek,muka ketat,berkaca mata hitam
berjalan berpimpin tgn dgn "wanita" tinggi lampai
mengiurkan
skirt 3suku,
sgt cantik-blonde-
beg gucci-ok itu palsu i knew it!
kawan 1:lucky gile laki tu.
kawan 2:byk duit kot
aku:ok setuju dgn kalian
naik tren,owh....
sesak,
tiada seat kosong,
berdiri.
lelaki itu:kita nak makan kat mane yang?
'wanita':i taknak mkn kat tepi jalan tau,taknak mkn nasi,nanti gemuk
sambil tgn melirih ke kanan kiri bahu lelaki itu.
*gulp*
aku terpana mendgr suara itu.
lihat leher nya.
owh okay,die tertelan bola golf.
explained everything
situasi 4:
lelaki cantik!
betul ke lelaki?
lihat leher
tiada bonggol,
lihat bwh bahu atas pusat,
juga tiada
musykil
jalan bongkok,
osteoporosis kah?
masih muda.
"kak,milo ais satu kurang manis"
suara kasar tapi sgt manis bunyi nye..
:)
mereka sering dipandang,
mencuri perhatian org awam
abnormal?
mencari kepuasan apa?
naluri?
u can run but u cant hide
ini realiti.
suara tidak dapat diubah
halkum juga tak dapat dibuang

dulu,
aku baca,
aku kutuk
aku dengar
aku juga meluat dan gelak
tapi bila aku lihat..
aku diam
kenapa?
sebab mereka bersungguh2 menjadi itu.
bila aku fikir,
ini realiti,
nak ubah?pernah terlintas.
tapi tidak mampu.
selemah2nya hanya dlm hati.
sekurang2nya
ambil semua itu jadi iktibar
lelaki berkualiti semakin kurang
wanita yg sejati juga semakin sikit
ilmu kurang,pengetahuan tiada.
mata ada hati buta
demi masa
sesunnguhnya manusia kerugian



Sunday, 6 July 2008

kaget.kondisi kena realiti.

drive ke uia..
berjaye.
aduh....
ngantok...
drive ke appartment....
terkejut.
itu,itu dan itu....

drive pulang ke bangi,
sampai ampang,
ngantok lagi.
sampai bangi...
masih terkejut.
tidur~

uhuk~
bangun,pakai turkish-tea-shirt kelabu baru.
thanks teman.

she's my lady~


jam 1840-5th july

ngeh3 still boleh captured air sedang berkocak akibat hentaman sang batu :) itu adik aku (berbaju biru-merah-coklat)ok2...yg biru itu betul2 adik sy....

(kakak mithali,bawa adik2 ke taman hujung minggu :) )



jam 1905-5th july 08
i love this scene,SubhanAllah,yes gbr yg typical..tetap gembira gune camera hp :) hahaha
samada aku nie:
  1. memang rajin membawa adik2 ke taman,atau;
  2. aku masih G.S (gila stereng),atau;
  3. ini yg aku suka,atau;
  4. aku kakak mithali,atau;
  5. nak melarikan diri dri suasana rumah sebentar,atau;
  6. oh,tiada lagi atau.

ape2 pon,masih aku dan mama bukan sekepala dlm byk hal... :)

mama sering kate;

"i don't understand what is in ur mind..."

hehehehe....mungkin dlm hal berkaitan dgn ini:

rakan muda,

kem,

berjalan2...(kembara)

ok,ini mungkin jelas aku suka bersosial (mungkin ok) and mama ku,bukan anti-sosial,cume kurang bersosial,sebab mama always ad her own thought of everything.

juge tentang persahabatan..hehehe,ok ak lebih bersifat "berkawan" dgn kawan2... dulu.....aku selalu rase ini....

"i wish my mother is like hers"

"mama tak paham aku!!!"

"i want my mom to be my friend!!!"

and,i used to cried...

as time being,

aku biar je,...ok,thats my mama,

she is:

sensitive

garang

suke bebel

hehehehehe kenape?

sebab kami adik beradik...hahahaha

ok....now...aku dah dpt way to trase di sygi dan rase menyayangi,

by telling her almost everything....(hehehe almost bukan everything)

aku bercerita,

die tak layan.

buat lawak....

tak kelakar...hahaha

buat lawak bodoh

kene perli hehehehe

ok...hampir fade up.

"dont bite the hand that feed u"

hahaha...lagi pun aku bukn anak yg sgt baik...

biase la...teen=rebel=aku

tapi still okay la...hehehehe

sekarang..........

aku bercerita

di layan,

buat lawak

gelak.

aku diam

die bercerita

aku takde kat rumah

die telefon

aku ade kat rumah

die marah,bebel (sebab aku je yg ad nak lps grm pon)

dulu,aku tak pernah spend lebih dri 20sen tepon mama,now....mesti lebih punye-sebab gune hp kan...tak gune public dah...hahahaha *ok ini kejam*

but once again,the connection works....now,aku tau dah mcm mane nak jage hati "Queen of my heart" itu...by being near her..by comfort her...n by just being her daughter..not a friend.

sekarang,aku tak mahu ibu ku menjadi sahabatku.aku ingin ibu menjadi ibu dan kekal menjadi ibu....aku tidak mahu die seperti ibu org lain,dan aku ingin memahami mama,bukan mama memahami aku.

.........loving you is like food to my soul.........

mama tak mengungkapkan bertape die syg kat aku,

"i love u my daughter" ok ini tidak kedengaran....

sebab now i know y...beauty lies in the eyes of the beholder,

she's got diff way in showing her love.n i knew that.

thats more than enuff.

mama terbaik utk ku belajar erti sabar.

mama bukan seorg yg penyabar,juge bukan yg kuat beremosi.

bukan pemarah,tapi perfectionist.

things must be done right.

ok,itu sgt mengajar aku.

"mama,your love is like tears from the star"

keinsafan bersumberkan pemahaman sendiri,entri ini,dan lagu mama-boyz 2 men.

Friday, 4 July 2008

LAZAT!!!

INI lunch di kedai makan,

(kacang peas itu keras)-ceh~alasan semata!
ini pula lunch di rumah sendirian,
(p/s:bukan hari yg same!ngeee :D)
ini yg ade di dalam peti,tidak perlu masak byk2 kerena tinggal seorg dirumah pada siang hari,
bukan malas tapi healthy,hehehehe
mini tomato+thousand island+hash brown..
ok,sgt lazat.....
buuuurrrggghhhhh....
Alhamdulillah
siapa kate perempuan perlukan bhn yg cukup utk sediakan makanan yg simple? ngeeee... :D


aku mencintai ini,




dan ini,



dan hampir menjadi ini,

perhatian! :aku belum memiliki semua di atas,sila dengan murah hati menderma kepada aku dgr segera...hehehehe
p/s:buku2 itu sedikit mahal bagi aku,lagi pun aku ini kedekut...ok tau ade satu tpt yg jual murah~tapi telah abis ku beli,tinggal yg mahal sahaja!ceh~
*aktiviti ini sangat besh-juge terdapat di dalam surat khabar The Star(star two) dan NST(at the back).*-selalu buat kat library kolej...shhhh....ngeh3 ^^,v
try it out for those yg tak penah main game ini!
it is simple n yet interesting.
yg selalu solve the sudoku,
try out jigsaw sudoku~
i am addicted to it!
ok,aku yg tipikal!

Thursday, 3 July 2008

the connection works!

"abg a,tlg hanta adik ke stsyen ktm"
"okay"

sedang memakai kasut,hujan dgn lebatnya pun turun.
naik kereta.
"sebelum naik kereta,ada syarat"
"apa?"
"first,tak boleh kuat kan air-cond,second,biar abg a yg pilih channel radio"
"deal!",(anyway ad any choice ke?)
"yeay!beshnye pandu kereta sendiri!"

+he asked me to drive his car pegi midvalley..(berlagak minyak penuh)
tak nak la....sebab:
1)aku tak tau jalan
2)tak nak bazir minyak...manyak mahal wooo...
3)aku kedekut..tak nak bayar parking
4)itu kereta manual
5)naik tren terus sampai,senang sgt!
6)dont want to pamper myself byk2
ok..finally,after 6 years aku tak jumpe die,aku jumpa dia juga!
"well,im speechless",-ok,dialog ini aku kate dlm hati je..^^,v
she hugs me,n non-stop talking....
aku,senyum,kaget....
suke,
excited
but,after all,nothing much yg kitorang miss eventhough dah 6 years tak jumpe,
actually,aku pun tak tau,dulu,kami rapat ke?
tak la sgt...
but aku dgn yakin berkate,aku dan die ade satu bende yg sgt in common tapi aku pun tak dpt explain by words..ade chemistry.
*perhatian,we r not lesbian* ngeeee :p
ok,aku bukan pemerhati,
bukan juge pamikir,
dan bukan ahli psikologi...
but the way she talks,
all the things she said,
make me wonder:
"why is she sounds just like me?"
and more like me...
ok,thats explain why we r still befriend.... :)
"ey,aku punye cincin size *,klu2 kau nak belikan..hehehehe"
-thats the exact phrase i used to said to my friend satu mase dulu
hahahaha,silly me...itu coincident sahaja.
so,ling u were right bout this.
"it's not how we contact with each other,it's how the connection works"
p/s:maybe i am a bit old-fashioned girl but yet i never regret it, actually,along 6 years yg kami tak jumpe tu, ape yg buat kami tak lost contact were letters...surat menyurat....ini sgt best!!
-tidak sms selalu(okay,tak tau kenape method in tidak menjadi)
-call?as far as im concerned?not more than 5times..(ini pon tidak menjadi)
babe,if u read this,
i just want u to know,
that
i'll always appreciate our friendship~
*ok,i told u asam laksa tu sedap*
*mouth of truth?better watch out!hehehe*