Wednesday, 26 November 2008

Yasin~

Surah Yasin..

masih ramai yang :-
1)anggap yasin hanya utk kematian,ala2 tema untuk kematian.
bila orang mati,barulah baca yasin....bila nazak tak perlu.. katanya,nanti org yg tengah nazak tu rasa nak mati.lebih kurang orang yg baca yasin mendoakan org tu mati cepat..bila org tu tengah sakit,tak perlu juga sebab bagi la pesakit tu rehat.
hanya utk di kubur masa raya,atau di majlis tahlil dan doa selamat.

haisy...aku jahil juga,tapi golongan ini lebih jahil.
aku tak tahu.mereka bercakap tanpa ilmu ke.?
atau mereka tahu,buat2 tak tahu.
mungkin mereka tahu itu surah yasin tanpa tahu maknanya,
tanpa mengetahui intipati surah.

2)di baca khamis malam jumaat.
hari jumaat penghulu segala hari.tapi bukan la yasin tak elok baca hari lain,
kan?
tapi segelintir orang rasa yasin boleh dibaca pada malam jumaat shja. (kecuali point pertama)


mungkin mentaliti,
mungkin sebab amal secara taqlid semata2,
mungkin tiada ilmu,
atau tersalah ilmu.
mungkin juga bukan belajar berperingkat,

beramal dengan ilmu.

itu lah sebab belajar agama fardu ain..
kan?
beramal dengan ilmu...

'ilmu tanpa amal,ibarat pokok tanpa buah'

14 comments:

KNOWLEE said...

Kalo orang taktau, Yasin tu sbnrnye fadilat dia BESAR sgt!
Tapi kena yakin la dgn Tuhan.
Sblm baca Yasin kena la niat apa2 dulu.
Then baca la dgn penuh khusyuk.
Then, bersabar sbb hasilnye maybe cepat atau lambat.
But mmg bagus la.

HAFEEZA said...

"kalau bukan kita siapa lagi?"

remember that quote?teringat ustaz wan..

gadisTIPIKAL said...

knowlee-tu la, tapi kalau nak berhajat kene berusaha juga kan?kan? tak leh harapkan doa sahaja.

hafeeza-ingat2 :D

KNOWLEE said...

Yup, usaha tu perlu.
Baca Yasin ni salah satu usaha kita la.
Selain tu sembahyang hajat.
Then baru doa.
Pastu baru tawakal.

3p4h said...

Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakkal

D.U.I.T

Mentaliti org kita mcm 2, so kitalah yg kne ubah sumenya. Jadilah agen perubah! Tp ubah mn yg perlu je la.. Hehehehe........

everlasting said...

aha...x tau nk kata la...
uhu...ngaji tinggi,tp klu jahil...
jd rendah sgt...emmm...

benbaz said...

ape khasiatnye? xnak tulis?...membantu org2 yg xtw. tau ke yasin tu spatutnya bacaan harian?

Tuan Caracol said...

erm...nak consider aktiviti yang lebih buruk macam mana?

maksudnya,

mmglah bid'ah, sbb malam jumaat lebih dituntut baca surah kahfi

nak consider baca yasin malam jumaat dengan tgk AF (sebagai contoh), mana lebih baik?

saja nak suh kamu fikir...

3p4h said...

Kdg2 org ngaji tggi sgt ni la yg mslhnya lg truk... Moga diampunkan n dberi ptunjuk... Ameen.

tusky said...

kalu x silap mase ngaji dulu
ustaz kate mlm jumaat
afdhal baca surah Al Kahfi..
xtau r sape yg strt kate surah yasin
plak..

ntah..
iqra' je mane2 pon..=)
setiap huruf pasti ade
rahmat

Tuan Caracol said...

apsal lama tak update?

kerah kejong demo ni

Master J said...

ni lah problemnyer biler ummah kita beramalan amalan bid'ah..yasin tu xde relation yg direct dgn kematian..n xde relation yg direct the malam jumaat..amalan org melayu kita yg mbuatkan org terikut2..kalau kita g negara lain n tny Muslim2 sana,,xpun kalau kita tny international stdnt kita jer..diorg amalkan x bacaan yasin mcm kita..i think diorg akan ckp x..

niat mmg bgus..tp niat x mhalalkan cara..

Szakif said...

STRONGLY AGREED.

dah cuba sampaikan mende yang sama kat mak2 bapak2 kita. he~ itu sebenarnya yang mencabar pasal mentaliti diorang memang dah set yasin untuk certain2 occasion and hari je...

gadisTIPIKAL said...

master j- betul2,agreed. niat tidak menghalalkan cara...