Monday, 19 October 2009

i am too ashamed!

boleh tak aku nak mencarut?
boleh tak aku nak mencaci?

damn.

back then,who cares!
i just dont understand how people decide what is the best for themselve.
tak boleh fikir ke?tak boleh beza ke?
yang baik dengan yg terang-terang salah.
bangga sangat dengan dosa yang di buat.

separuh orang melayu sekarang,
suka2 je nak tayang minum arak,
pergi disko,clubbing.
peluk sana peluk sini,
guna obscene words.
otak ada letak mane?lutut?

hey,
kencing syaitan tu yg nak di bangga-bangga sangat kenapa?
aku sangat2 kesal dan terpukul dengan apa yang aku tengok.
aku malu.
but then,who the hell i am nak criticized orang lain kan.
but i dont know.
sebab people change.
tapi bila?
pasti ke dia akan berubah?
kalau bapa mati,dia jugak yg akan jadi wali.
ingat sah ke wali mcm tu?
layak?
yang perempuan,isteri orang,
cantik,tapi otak letak kat punggung.
bila kau dah ada anak nanti kau jangan nak blame anak2 kau
if dorang pun ada perangai macam korang.


damn.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

aku cuba.
nak jaga keluarga,
since aku anak perempuan yang paling tua.
aku ada adik2
aku ada abang2.
tapi aku seems to be the eldest dlm BANYAK perkara.

banyak benda salah yang jadi sekarang.
aku tak mampu nak baiki semua.
aku ada satu perasaan dimana,
aku tak mahu bebankan masalah adik beradik atas bahu ibu bapa aku.
tapi aku tak mampu.
aku nak buat semua yang menyenangkan ibu bapa,
tapi tak terdaya.
aku ade komitmen sebagai anak,kakak,pelajar,jiran,anak sedara,sepupu,kakak sedara,kawan,cucu etc.
tapi satu je status yg aku seakan men-deny-kannya
komitmen sebagai adik
aku ada abang,tapi macam takda.
aku bengang.

aku dok tengok family kembangan,family asas aku.
ade je yang tak betul.
cousin(s),abang,pakcik dll.
aku pun bukan la betul sangat.
tapi,
aku cuba mencari arah ke jalan yg di redhai..

aku takut.
aku takut aku lalai.
dengan godaan dunia.
sebab aku tau,
aku kena kejar ilmu akhirat sendiri.
i am the one who have to search for it.
aku kena remind myself every day.

aku takut,
aku tak dapat bimbing adik2,

dan aku takut aku akan menyesal tidak menjadi anak dan kakak yg baik.
i am too scared n too ashamed.

2 comments:

Anonymous said...

tak ada siapa yang sempurna kat dunia ini.kita tak boleh hukum orang sesuka hati.mungkin mereka -mereka yang kita sanmgka jahat daripada kita akan masuk syurga lebih awal drp kita sendiri.Segal yang berlaku adalah ketentuan drp Allah s.w.t.yang penting kejahatan orng lain jadikan teladan buat diri sendiri.

Miss Typical said...

tu la,setiap masa perlu muhasabah diri sendiri, tulis semasa emosi membuak2.hehe thank you. ey,y dont u introduce urself.